האם אפשר להצביע בחול זאת שאלה שנשאלת על ידי כל מטייל ישראלי אשר נמצא בחו"ל. זכות ההצבעה ממלאת תפקיד מכריע בכל חברה דמוקרטית, ומעצימה את האזרחים להביע את דעותיהם ולעצב את הנוף הפוליטי.
עבור מדינות רבות, זה כולל להבטיח כי גולים החיים בחו"ל יכולים להשתתף בבחירות ולהשמיע את קולם. אלא שבישראל המצב שונה לגמרי. המצב הנוכחי של הצבעה בחו"ל לאזרחים ישראלים מוגבל, כאשר רק קבוצות מסוימות זכאיות להצביע מחו"ל. מאמר זה נועד לבחון את הפוטנציאל של הרחבת זכות ההצבעה בחו"ל לאזרחי ישראל, לבחון את המגבלות והקריטריונים לזכאות הנוכחיים, וכן להשוות את מדיניותה של ישראל לזו שאומצה על ידי מדינות אחרות בעולם. יתר על כן, המאמר זה יענה לנו על השאלה האם אפשר להצביע בחול, לאזרחים ישראליים.
ההקשר הישראלי: מגבלות וקריטריונים לזכאות להצבעה בחו"ל
חוקי הבחירות בישראל מטילים כיום מגבלות משמעותיות על יכולתם של אזרחיה המתגוררים בחו"ל להשתתף בהליך ההצבעה. כחצי מיליון אזרחים ישראלים המתגוררים מחוץ למדינה מנועים מלהצביע בחו"ל, ורק כמה אלפי שליחי ממשלה זכאים להצביע בבחירות בישראל (Times of Israel, 2019). מדיניות זו עומדת בניגוד לדמוקרטיות רבות אחרות, שבהן האזרחים שומרים על זכות ההצבעה שלהם ללא קשר למיקומם.
החקיקה הקיימת מאפשרת חריגים מסוימים, כגון עובדי מדינה, עובדי קק"ל, עובדי ההסתדרות הציונית העולמית ועובדי הסוכנות היהודית. אנשים אלה, יחד עם בני זוגם וילדיהם עד גיל 20, רשאים להצביע בשגרירויות ובקונסוליות ישראל בחו"ל אם עבודתם מחייבת אותם לשהות בחו"ל. עם זאת, מדובר בחלק קטן מכלל אוכלוסיית הגולים בישראל.
כאשר משווים את גישתה של ישראל לזו של מדינות אחרות, מתברר כי המדינה מפגרת מאחור מבחינת מתן זכות הצבעה לאזרחים החיים בחו"ל. על פי המכון הבינלאומי לדמוקרטיה ולסיוע אלקטורלי, כ-60% מ-193 מדינות העולם מאפשרות לאזרחיהן להצביע מחו"ל (Times of Israel, 2019). מדינות כמו בלגיה, שבדיה, מקסיקו, פנמה והודו הצטרפו לאחרונה למגמה הולכת וגוברת זו.
למרות ניסיונות מרובים של ממשלות ישראל לקדם הצבעה בחו"ל, הצעת חוק בנושא משנת 2015 נכשלה. ההתנגדות הגיעה מגורמים שונים, בהם ח"כים ופוליטיקאים ערבים מהצד השמאלי והימני של המפה הפוליטית. התנגדות זו מדגישה את האתגרים הניצבים בפני אלה התומכים בהרחבת זכות ההצבעה לגולים ישראלים.
קמפיינים פוליטיים המכוונים לקהילות גולים
מפלגות פוליטיות במדינות רבות מכירות בהשפעה הפוטנציאלית שיכולה להיות לקהילות גולים על תוצאות הבחירות. כתוצאה מכך, לעתים קרובות הם מפתחים קמפיינים ממוקדים כדי ליצור קשר עם מצביעים אלה ולהבטיח את תמיכתם. במקרה של ישראל, לעומת זאת, הזכאות המוגבלת להצבעה בחו"ל הביאה לחוסר התמקדות בקהילות גולות על ידי מפלגות פוליטיות.
למרות מגבלות אלה, נעשו מאמצים ליצור קשר עם אזרחים ישראלים המתגוררים בחו"ל. כך למשל, במהלך הבחירות לנשיאות ארה"ב בשנת 2016 נרשמו כ-600 בוחרים אמריקאים בכתובות דואר ישראליות, מה שמראה כי קיים עניין להשתתף בתהליך הבחירות גם כאשר הם מתגוררים מחוץ למדינתם (Times of Israel, 2022). יתר על כן, פלטפורמות רישום בוחרים מקוונות המועדפות על דמוקרטים בחו"ל ראו פי שלושה את מספר המשתמשים בישראל בעונת הבחירות 2020 לעומת 2016 (Times of Israel, 2022).
עם זאת, מאמצים אלה מייצגים רק חלק קטן מההשפעה הפוטנציאלית שיכולה להיות לקהילות גולים על תוצאות הבחירות אם תינתן להם ההזדמנות להצביע באופן רחב יותר. על ידי הרחבת זכות ההצבעה בחו"ל לאזרחי ישראל, ייתכן שהמפלגות רבות ישקיעו משאבים רבים יותר בקמפיין פוליטי אשר מתמקד בקהילות אלה ובהבטחת השמעת קולם.
מגמות עולמיות בזכויות הצבעה של גולים
כאמור, מספר גדל והולך של מדינות הרחיבו בשנים האחרונות את זכות ההצבעה לאזרחיהן המתגוררים בחו"ל. ניתן לייחס מגמה זו לגורמים כגון גלובליזציה וניידות בינלאומית מוגברת, אשר הפכו את זה נפוץ יותר עבור אנשים לחיות ולעבוד מחוץ למדינות מולדתם.
כמה דוגמאות בולטות למדינות שאימצו מדיניות הצבעה כוללנית יותר בחו"ל כוללות את הודו, שהנהיגה הצבעה בדואר לאזרחים שאינם תושבים בשנת 2021 (Times of Israel, 2019), וארצות הברית, המאפשרת לאזרחיה החיים בחו"ל להצביע בבחירות פדרליות ללא קשר למעמד התושבות שלהם. שינויים אלה מדגימים שינוי עולמי לקראת הכרה בחשיבות הכללת גולים בתהליך הדמוקרטי.
עם זאת, ישנם גם חסרונות פוטנציאליים להרחבת זכות ההצבעה לאזרחים החיים בחו"ל. יש הטוענים כי אנשים שלא חיו במולדתם במשך תקופה ממושכת עשויים שלא להיות מעודכנים באופן מלא בנושאים פוליטיים עכשוויים או שיש להם אינטרס בתוצאות הבחירות. בנוסף, ייתכנו אתגרים לוגיסטיים ביישום מערכות הצבעה בחו"ל, כגון הבטחת שלמותם ואבטחתם של פתקי הצבעה מחו"ל.
רפורמות אפשריות והשלכותיהן על הדמוקרטיה הישראלית
לאור המגמה הגוברת של הרחבת זכות ההצבעה בחו"ל, ראוי לשקול אילו רפורמות אפשריות ניתן ליישם בישראל כדי לאפשר השתתפות גדולה יותר של אזרחים המתגוררים בחו"ל. אפשרות אחת היא להרחיב את תנאי הזכאות להצבעה בחו"ל, ולאפשר ליותר אזרחים ישראלים להשתתף בבחירות ללא קשר לעיסוקם או מיקומם. זה יכול להיות כרוך באימוץ שיטות המשמשות מדינות אחרות, כגון הצבעה בדואר או פלטפורמות הצבעה מקוונות.
להרחבת זכות ההצבעה בחו"ל לאזרחי ישראל עשויות להיות כמה השלכות על הדמוקרטיה במדינה. מצד אחד, היא עשויה להוביל לעלייה בשיעור ההצבעה ולאלקטורט מגוון יותר, שישקף את הדעות וסדרי העדיפויות של מגוון רחב יותר של אזרחים. מצד שני, היא עלולה לעורר חששות לגבי ההשפעה הפוטנציאלית של מצביעים זרים על תוצאות הבחירות, במיוחד אם אין להם קשר חזק לסוגיות פוליטיות עכשוויות בישראל.
בסופו של דבר, כל רפורמה מוצעת תצטרך לאזן בזהירות בין הרצון להכלה דמוקרטית גדולה יותר לבין הסיכונים והאתגרים הפוטנציאליים הקשורים להצבעה בחו"ל.
השוואת זכויות הצבעה של ישראלים זרים למדינות אחרות
כדי לקבל הבנה מעמיקה יותר של היתרונות והחסרונות הפוטנציאליים של הרחבת זכויות הצבעה בחו"ל, כדאי לבחון מקרי בוחן ממדינות אחרות עם מדיניות דומה או מנוגדת. לדוגמה, הן הודו והן ארצות הברית אימצו גישות כוללניות יותר להצבעה בחו"ל, ומאפשרות לאזרחיהן החיים בחו"ל להשתתף בבחירות פדרליות באמצעות הצבעה בדואר או פלטפורמות מקוונות. דוגמאות אלה ממחישות כי ניתן ליישם מערכות המאפשרות לגולים לקחת חלק בהליך הדמוקרטי תוך מתן מענה לחששות לגבי טוהר ההצבעה וביטחונה.
לעומת זאת, מדינות כמו פרו אימצו מדיניות הצבעה חובה, הכוללת אזרחים גולים בגילאי 18 עד 70. בעוד שגישה זו מבטיחה שחלק גדול יותר מהאוכלוסייה ישתתף בבחירות, היא גם מעלה שאלות לגבי נאותות חובת ההצבעה עבור אנשים שאולי אין להם קשר חזק לנוף הפוליטי של מדינתם.
על ידי בחינת גישות שונות אלה להצבעה בחו"ל, קובעי המדיניות בישראל יכולים ללקט תובנות ולקחים רבי ערך שניתן ליישם בהקשר שלהם.
לסיכום, הרחבת זכות ההצבעה בחו"ל לאזרחי ישראל מציבה בפני הדמוקרטיה במדינה הזדמנויות ואתגרים כאחד. מצד אחד, יש לה פוטנציאל להגדיל את שיעור ההצבעה וליצור ציבור בוחרים מגוון יותר, שישקף את סדרי העדיפויות והדעות של מגוון רחב יותר של אזרחים. מצד שני, ישנם חששות לגבי ההשפעה הפוטנציאלית של מצביעים זרים על תוצאות הבחירות והאתגרים הלוגיסטיים הקשורים ביישום מערכות הצבעה בחו"ל.
ככל שהגלובליזציה ממשיכה לעצב מחדש את העולם, עלינו לדעת שמדינה כמו ישראל צריך לתת אפשרות להצביע בחירות ללא קשר למקום המיגורים שלהם, במאמר זה למדנו האם אפשר להצביע בחול, הבנו את משמעות הגבוה של אם תהיה אפשרות של בחירות בחול, לכן עלינו להילחם ולמען הזכויות שלנו לדרוש שכל אזרח ישראל יכול להצביע בחירות גם הוא נמצא בחול. כל קול משפיע!
בואו להתדעכן בכל מה שחם בעולם הטיולים